Országosan is egyedülálló programsorozat vette kezdetét a mai napon (hétfőn), melynek célja, hogy a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportolóit egészséges életmódra és testtudatra neveljék. A kezdeményezésben az intézmény a Bács-Kiskun Megyei Kórház SBO csoportjában talált partnerre, ebből pedig adódott a név: SBO, vagyis Sportolj Bátran Okosan!

– Ma már több mint hatszáz gyermek sportol a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémián, az intézmény számára pedig a tanulás mellett nagyon fontos az ő egészséges fejlődésük is. Az pedig nagy felelősség. Első lépésben a preventív felkészítésen és az erőnlét megfelelő kialakításán volt a hangsúly, ezt követte az együttműködés a Bács-Kiskun Megyei Kórház SBO csoportjával, mely egyfajta védőhálóként szolgál számunkra az esetleges sérülések és balesetek bekövetkeztekor. Sokszor mondjuk sportolóinknak, hogy vigyázzanak magukra, ezzel a programsorozattal pedig azt is meg tudjuk nekik mutatni, hogyan is tegyék azt – mondta köszöntőjében Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója.

A program keretében minden héten heti 3 napon különböző jellegű előadásokat tartanak a szakemberek (gyógytornászok, dietetikusok, orvosok, nővérek, kosarasok). A három hónapig tartó sorozat célja, hogy az egészségtudatról szóló gondolatok minél több fiatalhoz eljussanak.

A program kidolgozásában a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának szakemberei vettek részt, dr. Szabó István osztályvezető főorvos vezetésével. 

Az SBO-PROGRAM (Sportolj Bátran Okosan) három vezető témakörre épül:

·         újraélesztés-életmentés,

·         táplálkozás-tudomány, 

·         erőnlét-rehabilitáció-prevenció

A programban valamennyi akadémiai növendék életkorának megfelelően személyes képzést kap az adott téma szakembereitől.

Heti rendszerességgel történik mind a három témakörből az elméletet és a gyakorlatot összekapcsoló játékos foglalkozás, melynek segítségével a fiatalok elsajátíthatják az újraélesztés és elsősegélynyújtás alapjait.

Egészséges táplálkozás fontosságáról hallhatnak  és speciális sportolást segítő táplálékkiegészítők labirintusához kaphatnak útmutatást.

A rendszeres sportolás biztosítja az erőnlétet a mindennapok megterheléseihez, de mint minden versenysportban itt is fenn áll a sérülés lehetősége. Ennek megelőzéséről, a mély izmok jelentőségéről, egyensúlyról, ízület védelemről a különböző gyakorlatok közben, (térd helyzete egy térdhajlítás során, törzs, medence kontrol) a koncentráció szükségességéről, a rendszerességről és tudatosságról, bemelegítés és nyújtás témaköréről, a pihenés fontosságáról lesz szó sok-sok bemutató gyakorlat közben. 

A sajtótájékoztató után interaktív bemutatóval várták a szakemberek a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia növendékeit.