Megtartották a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia évadnyitóját. Az eseményen értékelték a tavalyi szezont, a tavalyi év legjobbjait díjazták, és beszámoltak az idei szezon terveiről.

 

Az Akadémia vezetőinek döntése értelmében a vírushelyzet miatt csak a díjazott sportolók vehettek részt az eseményen. A többi növendék, a szülők és az edzők pedig élő közvetítés segítségével kapcsolódhattak be az évnyitóba.

A megnyitón részt vett Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója, Ádám József, a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetség ügyvezetője, Sörös Jenő, a KTE Kosárlabda Klub Kft. ügyvezetője és Tóth Viktor, a Kecskeméti KC elnöke.

Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

– Ilyenkor a hagyományokhoz hűen értékelni szoktuk az elmúlt évet, díjazni a legjobb teljesítményeket és kiemelni a legfontosabb eredményeket. Sajnos a tavalyi szezon eredményeiről nem számolhatunk be, hiszen a bajnokságok félbemaradtak így sok kitűnő sportoló teljesítménye nem lett díjazva. Viszont úgy gondolom, hogy mindenkinek egy aranyérem jár, hiszen kitartottak, a nehézségek ellenére folytatták a sportolást hol online, digitális oktatás formájában, hol az intézkedések enyhítése mellett kültéren, illetve utoljára itt az Akadémia épületében. Úgy gondolom, hogy a sikeres emberek attól válnak sikeressé, hogy kihasználják azt az időt, amit mások eltékozolnak. Ti így tettetek, sőt motiváltátok is egymást- mondta az igazgató.

A játékosok sokfajta céllal érkeznek a Kosárlabda Akadémiára. Van, aki csak a sport szeretete a közösség miatt, de vannak, akik hatalmas álmokkal jönnek, azért, hogy bajnokok, élsportolók, válogatottak legyenek. A rendezvényen kiderült, hogy ebben az éveben 15 játékos került be a korosztályos válogatott keretébe.

Az Akadémia két küldetéssel jött létre. Azért, hogy a mindennapi sportoláshoz lehetőséget nyújtson, valamint, hogy utánpótlást neveljen a felnőtt és válogatott csapatok számára. Megteremtse a minőségi körülményeket, illetve a szakmai hátteret. Az idei évet 38 csapattal, 10 lány és 13 fiú gárdával és amint a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, 15 iskolai U9-es csoporttal kezdik meg a tanévet- tette hozzá Ivkovicné Béres Tímea.

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián több mint 600 sportoló kosárlabdázik, akik fejlődéséről 42 szakember gondoskodik. Az idei évben pedig Ivkovic Stojan mesteredző is bekapcsolódik az Akadémia munkájába.

Az elmúlt nyolc év folyamán több fejlesztést is végrehajtott a Kosárlabda Akadémia. Öt iskola tornatermét újították fel sportfejlesztési pályázatokon keresztül, létrejött a Mercedes-Benz Gyár Sport Akadémia épülete. valamint a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban egy sportpark is. Jelenleg pedig a Bányai Júlia Gimnáziumban épül tornacsarnok, melyet az idei év végén adnák át.

Ádám József, a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetség ügyvezetője kiemelte, egy újszerű idényt követő nyári szüneten vagyunk túl és egy újszerű bajnoki idény előtt állunk.

– Hiszek abban, hogy egy erős közösség a világon bármit és bárkit képes legyőzni. A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia egy nagyon erős közösség, lelkes, elhivatott sportolókkal és szakemberekkel. Ennek jegyében bármit hoz a 2020/2021-es bajnoki idény a sportolók sikeresen teljesítik – mondta az évadnyitón Ádám József.

Eredmények nem születtek, viszont kiemelkedő teljesítmények igen. Ezeket díjazták ma az Akadémián. Az év edzője Ifj. Kégel Tamás lett.

Az évnyitón írta alá első felnőtt szerződését Viski Vivien a Kecskeméti KC, illetve Mészáros Máté a KTE-Duna Aszfalt csapatához.

Zárásul a szezon megnyitása következett, amikor is jelképesen feldobták a labdát, majd hagyományosan egy akadémiai esküvel kezdték az új szezont a kosarasok. Az eskü szövegét a junior csapat tagja, Salánki Fülöp mondta.

Fotó: hiros.hu