A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia három U12-es csapata is bejutott a regionális bajnokság A csoportjába, amely azt bizonyítja, hogy a legfiatalabbaknál is kiváló szakmai munka folyik.

Király László, a kosárlabda akadémia Jégtörő Mátyás csapatának edzője elmondta: a legkisebb korosztályokban a kecskeméti akadémia maximálisan követi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2012-es stratégiai alapelvét, amely mintegy piramisként ábrázolja a honi kosárlabdát, széles alapokon nyugszik.

Ennek szellemében az akadémia is minél több fiú és lány csapatot indít a kosárlabda versenyrendszerében – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy az akadémia a kezdetektől jól építette fel a működését, sok fiatalnak tudja biztosítani az edzés és a versenyzés lehetőségét. A legkisebbeknél hagyományosan jól szerepelnek a csapatok az országos megmérettetéseken is.

A széles alapokon indított gyermekkosárlabda meghozta az eredményét, mert a kiváló szakmai stratégiának is köszönhetően a felsőbb korosztályokban is komoly előrelépés van a minőségi kosárlabdázás területén, hiszen az U14-es, U16-os és az U18-as csapatok az országos kiemelt bajnokságban játszanak.

Akadémiánk U11-es és U12-es korosztályában mintegy 150 gyerek kosárlabdázik.

Az U11-ben, ahol először van az MKOSZ szervezésében versenyrendszer, ebben a régióban 25 csapat nevezett, fiú és lány vegyesen. Az U12-ben 19 csapat versenyez a régióban. Király László szerint ez az országos régiók összehasonlításában is magas csapatszám. A versenyrendszer olyan, hogy hármas csoportbeosztások vannak tudás alapján.

Az U12-ben az előző év helyezései alapján alakulnak ki a csoportok.

Egy-egy hétvégén három csapat játszik körmérkőzést, amely után kialakul a sorrend. Az első egy csoporttal feljebb jut, a második marad abban a csoportban, a harmadik egy csoporttal lejjebb esik.

A versenyrendszer kialakítása azt célozza, hogy közel azonos tudású csapatok játsszanak egymás ellen minden fordulóban – fűzte hozzá. Értelemszerűen az A csoport a legerősebb, amelyben a kecskeméti akadémia csapatai játszanak.

A bajnokság végén egy országos jamboree-t rendeznek, ami nem hagyományos országos döntő, mert nem hirdetnek győzteseket, hanem ott mindenki aranyérmet kap.

Az akadémia U12-es csapatainál négy edző tevékenykedik. Hegedűsné Pogány Vivien a Mercedes Kosárlabda Akadémia Vadmacskák csapatának az edzője és emellett a korosztály erőnléti fejlesztéséért is felelős