A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia korosztályos csapatai az országos kiemelt bajnokságokban játszanak, egyre jobb eredménnyel. A Lakosa Zsolt irányításával játszó kadett A csapat a kiemelt bajnokságban vezeti a csoportját, a Dusan Markovic vezette B csapat pedig a kiemelt bajnokságban csoportjának a 4. helyét foglalja el.

Kégel Tamás, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiú szakág vezetője elmondta: Minden sportágban előfordul, hogy kitűnő évjárat jön össze egyszerre, több kiemelkedő tehetséggel. Ez történt most a kadett korosztály esetében is. Egyrészt Lakosa Zsolt iskolájában, Katonatelepen összejött a mostani, nagyon jó képességű kadett csapat. Ők már serdülőkortól kezdve együtt edzenek és játszanak, már a serdülő bajnokságban is kiválóan szerepeltek, bronzérmesek voltak az országos döntőben.

– Zsolt évek óta ennek a korosztálynak a mestere, nagyon szépen dolgozik – mondta, hozzátéve, hogy unokája, ifj. Kégel Tamás és egy magas fiú, Kovács Álmos sérülés miatt nem is tud a csapatban játszani, ennek ellenére sokak véleménye szerint dobogó esélyes a csapat.

Lakosa Zsolt, a fiú kadett A csapatának az edzője, amely 10 győzelemmel és egy vereséggel vezeti a főtáblát.

Az edző hangsúlyozta: sok tehetséges gyerek együtt, egy keretben. Más egyesület örülne, ha a csapat fele náluk lenne. Ez a csapat U12-ben nem kapott ki, U14-ben összesen három, egy-két pontos veresége volt egész évben, a többi nagy különbségű győzelem volt. A döntőben is csak egyszer maradtunk alul, hosszabbításban, így lettek harmadikak akkor. A kadett korosztályban nehezebb a helyzet. Minimális elvárás a nyolcas döntőbe kerülés. Ehhez még hét meccset kell megnyerni, utána jöhet a finálé.

– A vírusjárvány sújtotta a csapatot. Elvett például egy diákolimpiai aranyérmet a fiúktól. A csapat nagyrésze egy intézménynek volt a tanulója, toronyesélyes résztvevői lettünk volna a tornának – fűzte hozzá.

Tavasszal nem lehettek csoportos edzések, ezért külön foglalkozásokat tartottak egy sportolónak, egy térfélen. Amikor javult a helyzet, akkor 2-2, majd 3-3 játékossal. A karantén feloldása után rögtön csapatmunka következett, hosszan belenyúlva a nyári szünetbe.

Lakosa Zsolt szerint a csapat minden játékosából lehet NB I-es kosaras, többségük még csak 15 éves. Ehhez azonban rengeteg dolognak össze kell állni és rengeteget kell dolgozniuk.

Dusan Markovic a szintén sikeresen szereplő kadett B csapat edzője. Korábban Belgrádban utánpótlás csapatoknál dolgozott, majd a szerbiai magaslati edzőtábor, a Yubac Camp következett edzői pályáján. A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia és a magaslati edzőtábor között szoros kapcsolat alakult ki, amelynek a vége egy kecskeméti meghívás lett, amit Dusan 2017-ben elfogadott. Csapata a legutóbbi fordulóban Jászberényben is győzni tudott.