A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiú U18-as csapata tíz napon keresztül Szerbiában, a híres Yubac magaslati edzőtáborban készült a 2022/2023-as bajnoki idényre. 

– A Yubac Európa egyik legrégebbi és legnagyobb nemzetközi elismertséggel rendelkező kosárlabda tábora – nyilatkozta a csapat edzője, Dusan Markovic, aki Kecskemétre kerülése előtt maga is a Yubac táborban dolgozott. – A korábbi kiváló játékos és edző, a Crvena zvezda egykori általános menedzsere, Milan Opacic ötlete volt harminc évvel ezelőtt, hogy létrehozza ezt a tábort. Nagyon sok híres játékos és edző karrierje indult itt be. Kiváló példa erre Vasilije Micic esete, aki az első lépéseit a kosárlabdapályán a Yubac táborában tette meg, majd később az Anadolu Efes játékosaként MVP lett az Euroligában. Jelenleg ő az egyik fő arca a Yubacnak. Ilyen körülmények között készülni a bajnokságra megtiszteltetés volt mind a játékosok, mind az én számomra, ezért sok hálával és köszönettel tartozom a kecskeméti Akadémiának és vezetőjének, akik lehetővé tették ezt számunkra!

– A kecskeméti játékosokkal tíz napon keresztül készülhettünk tehát Bajina Basta városában, ahol a munkámat Jovica Arsic és Aleksandar Virijević segítették – folytatta Dusan Markovic. – Mindketten rendkívül jó edzők és nagy alakjai a helyi kosárlabdának, előbbi például tagja volt a 2001-ben Európa-bajnokságot nyerő jugoszláv válogatottnak is. Több edző is egyszerre van jelen a Yubac táborban, sok tapasztalatot és tanácsot osztottunk meg egymással, amiből jómagam is sokat profitáltam. Minden nap egy új lehetőség a fejlődésre – árulta el a kiváló tréner.

A szerb táborban a folyamatos előrelépés tehát adott az edzők számára, és pont emiatt a játékosok előtt is hatalmas lehetőség nyílt a fejlődésre. Az U18-as kecskeméti együttes szisztematikusan építette fel ezt a tíz napot:
– A tervünk az volt, hogy olyan munkát végezzünk el, amellyel megalapozzuk a játékosaink erőnléti állapotát, ugyanis hosszú lesz az előttünk álló szezon. Nagyszerű természeti környezet vett minket körül, így a kiváló infrastrukturális feltételek mellett ezt is próbáltuk kihasználni, sok időt töltöttünk el a szabadban futóedzésekkel, illetve hosszú sétákra is elmentünk az erdőbe, ahol különböző légzőgyakorlatokat hajtottunk végre, hiszen ez szintén nagyon fontos – nyilatkozta Dusan Markovic.

A vezetőedző hozzátette, hogy összességében a fókusz azon volt, hogy a játékosok megfelelő erőnléti állapotba kerüljenek, ezért több felmérés és teszt is volt. Ami a kosárlabdát illeti, a csapat a hangsúlyt az egy az egy elleni játékra, illetve a helyezkedésre fektette. – A szezon előtt az alapokra kell figyelnünk, ha ez rendben van, akkor tudunk majd az évad során a helyes úton továbblépni – fejtette ki az edző, aki az elvégzett munkával elégedett volt. Meglátása szerint a csapat jól állt bele a munkába, a hozzáállással nem volt probléma, mindenki minden nap tudása legjavát akarta nyújtani.

Így látta ezt a csapat utánpótlás-válogatott játékosa, Dobos Máté is. – Rendkívül hasznos tíz napon vagyunk túl, amely során nagyon jól éreztem magamat – mondta a center poszton bevethető fiatal tehetség. – Az edzéseken nagy tempót diktáltunk, különleges gyakorlataink voltak, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy mind fizikálisan, mind a csapatösszhangot illetően fejlődjünk. Személy szerint én úgy érzem, hogy a helyzetek meglátásában, és a társak megjátszásában tudtam a legtöbbet előrelépni. A legnagyobb élmény az volt, amikor a közeli erdőben 15 km-en keresztül túráztunk és közben beszélgettünk – árulta el Máté.

Nem véletlen, hogy ilyen komoly felkészülésen vannak túl az U18-as fiúk, hiszen a célok nagyok:
– Mind csapat szinten, mind az egyének képzésében magasabb szintre törünk a következő idényben. A sikerért nagyon meg kell dolgozni, és ezt a játékosaim is tudják. Fontos, hogy türelmesek legyünk akkor is, ha hullámvölgybe kerülünk, de a legfontosabb az, hogy egymást tisztelve becsületesen küzdjünk a pályán. A kecskeméti Akadémiához tartozunk, és ez egyet jelent azzal, hogy a legmagasabb célokat tűztük ki magunk elé, azaz, hogy minél eredményesebbek legyünk és minél több játékosunk kerüljön oda a felnőtt csapat kapujába – zárta gondolatait Dusan Markovic.