Október első hétvégéjén rendezték meg az MVM U18 Tornát a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A 2022/23-as bajnoki idényre készülő hazai együttes mellett az Atomerőmű, a Honvéd és a Szolnok korosztályos csapatai vettek részt a kétnapos kupán. Az aranyérmet a fővárosiak szerezték meg.

A torna hivatalos megnyitóján a kecskeméti Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea a „kiválóság, tisztelet, barátság” üzenetére vagyis a sport értékeire hívta fel a figyelmet. Utalt arra is, hogy a játékosoknak kiváló lehetőség ez a két nap arra, hogy megmutassák magukat és azt, hogy a felkészülés során mit tanultak, hogy a bajnokság a lehető legjobban sikerüljön számukra. Ezt követően a torna főszponzora, az MVM energiát adó ajándékcsomagjait és frissítőket kaptak a csapatok.

A torna elődöntő-döntő rendszerben zajlott. Szombaton két meccset rendeztek, majd másnap a két vesztes a bronzéremért, a két győztes az aranyéremért küzdhetett meg.

A szombati első összecsapáson a Kecskemét a paksi Atomerőművel játszott. A találkozón a második negyed volt a perdöntő, ebben a tíz percben 12 ponttal jobban voltak a hazaiak, és ezt az előnyt végig megtartva 70–62-re behúzták a meccset. A két legeredményesebb kecskeméti játékos a center Dobos Máté és az irányító Ladovszky János volt egyaránt 15 ponttal.

A másik elődöntő kevésbé volt szoros. A Budapesti Honvéd végig vezetve 92–69-re legyőzte a Szolnokot, így ki is alakult a vasárnapi nap menetrendje.

A torna utolsó napján a bronzmérkőzés a szombati második meccsre hasonlított. Az ASE tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott a több játékosát nélkülöző Szolnok ellen, hiszen 98–67-re nyert, ezzel harmadik helyezett lett.

A döntőben a Kecskemét–Honvéd meccs nagyon izgalmasnak ígérkezett, és úgy is indult a mérkőzés. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a második negyedben ellépett a Honvéd, a harmadikban visszajött a Kecskemét, majd a záró felvonásban ismét a fővárosiaknak jött ki jobban a lépés és 78–63-ra nyertek.

A finálé után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan gratulált a csapatoknak. „Remélem sokatokkal találkozok a válogatottban” – emelte ki a kapitány.

A Torna végeredménye:

  1. Budapesti Honvéd SE
  2. Mercedes-KA
  3. Atomerőmű SE
  4. Szolnok KA

A mérkőzések eredményei:

  • Atomerőmű SE – Mercedes-KA 62–70
  • Szolnok KA – Budapesti Honvéd SE 69–92
  • Atomerőmű SE – Szolnok KA 98–67
  • Mercedes-KA – Budapesti Honvéd SE 63–78

 

Kiemelkedő teljesítményéért különdíjat kapott Ladovszky János (Kecskemét), Kékesi Kolos (ASE), Gazdag Bendegúz (Honvéd), valamint Forgács Gábor (Szolnok).

Az MVM Tornákon szokás, hogy megválasztják az All Star csapatot is. Idén a legjobb ötösbe Tóth József (Szolnok), Géringer Gergő (ASE), Dobos Máté (Kecskemét), Kézdi Arnold és Major Búcsú (mindketten Honvéd) kerültek be.

A Torna MVP-je a győztes Honvéd legjobbja, Karda Dominik lett.

A kecskeméti együttes vezetőedzője, Dusan Markovic hasznosnak találta ezt a két napot. „Nagyon jól jött számunkra, hogy ilyen erős csapatokkal mérkőzhettünk meg a bajnoki kezdet küszöbén. Fontos volt, hogy fel tudjuk mérni, hogy hol állunk. Próbáltuk a játék intenzitását megfelelő szintre emelni, emellett kaptunk egy képet arról, milyen fizikális állapotban vannak játékosaink” – nyilatkozta a tréner.

 

MVM Torna csapatok

 

A Mercedes-KA csapata