Hírek

Sporttudományos felmérésen vettek részt az Akadémisták

2016. december 07. 22:44
 

 

A Testnevelési Egyetem Sportélettani Laboratóriumával kötött együttműködés keretében a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia 50 sportolója vett részt sportantropometria vizsgálaton, amelyet az egyetem szakemberei Kecskeméten végeztek el.

Személyesen Dr. Petrekanits Máté, ed. Phys. is jelen volt, aki a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője, közel 30 éves tudományos munkássága alatt több mint százezer terheléses vizsgálatot végzett el sportolók számára. A terhelésdiagnosztika tantárgy oktatója, a Magyar Élettani Társaság és a MOB Szakmai Tudományos Bizottság szakértője.

A sportantropometriai vizsgálattal meghatározható a várható felnőttkori testmagasság, a testalkat, testösszetétel, hízásra való hajlam, optimális testtömeg, erősíthetőség és a biológiai kor is.

A művelet gyakorlatilag méricskélések sokaságából áll. Testtömeg, testmagasság, könyökszélesség, térdszélesség, vállszélesség, mellkasmélység, csuklókerület, lapockaredő, hasredő és még több hasonló, összesen 24 féle paramétert mértek fel a szakemberek.

A sportantropometriai vizsgálatot végző szakemberek szerint, a testalkatvizsgálat nem szentírás, viszont mindennek az alapja. Erre épül aztán az egyén állóképessége, kitartása, elhivatottsága, személyes érdeklődése és persze a készségei, mint az egyensúly-, vagy a labdaérzék.

Ezekkel a mérésekkel előre meghatározható a várható testmagasság, a testalkat, a testtömeg, de ami fontos, teljes képet lehet kapni a sportágválasztásnál, vagy akár egy sportágon belül az adott posztok kiválasztásánál.

Kapcsolódó cikk: www.mozgasvilag.hu