Megtiszteltetés számunkra, hogy az Kosárlabda Akadémia 10. jubileumi évnyitójának és az Olimpiai Lángfutás 50. évfordulójának egyszerre lehetünk házigazdái – mondta Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője szombaton az évnyitón, amelyen az 50 évvel korábban, a müncheni olimpiára futó láng kecskeméti áthaladását is ünnepelték.

A köszöntőt dr. Homoki Tamás, sportot felügyelő alpolgármester mondta. A jubileumi ünnepségen megjelent dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő; Dr. Bukta Zsuzsanna, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Schvéder Péter, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár présüzemének a vezetője, Sörös Jenő, a KTE Kosárlabda Klub Kft. ügyvezetője, Tóth Viktor, a Kecskeméti Kosárlabda Club elnöke, Csorvásiné Farkas Anna és Mikulás Ferenc, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai.

Ivkovicné Béres Tímea hangsúlyozta: Büszkék vagyunk az elmúlt időszakra, büszkék vagyunk arra, hogy az Akadémia neve mára komoly minőséget is jelent, minőséget, amely képviseli a kecskeméti sport jövőjét.

Szavai szerint jövőt nem lehet építeni a múlt hőseinek, a sport nagyjainak tisztelete, ismerete nélkül. A mai rendezvény ismét egy szép példája annak a pillanatnak, amikor az Akadémián a sport múltja, jelene és jövője összekapcsolódik, és együtt, egymást erősíti. A magasba törő láng egyszerre jelképezi a sport értékeit: a szenvedélyt, a hitet, a teljesítményt és a kitartást.

– De egyben a melegséget, az otthon melegét is. Azt gondolom, hogy itt Kecskeméten, a Sport Akadémia épületében otthonra lelt a sport és egy erős közösséget alkotunk együtt – fogalmazott az Akadémia alapítója.

Megnyitó beszédében kiemelte, hogy az Akadémia a sportolói létszámnövekedést követően az elmúlt években a minőség felé fordult. A minőséget jelenti a kialakított körülmények, sport és sporttudományos infrastruktúra, a felszerelések, de legfőképpen a szakmai munka színvonala és az eredmények, vagyis a kosárlabdázók teljesítménye.

Emlékeztetett arra, hogy az Akadémián a lassan tíz éve elkezdett munkával mára egy jól működő, sikeres nevelő rendszert építettek fel. Csapataik országos döntőkön képviselik Kecskemétet, tucatnyi válogatottat adnak a különböző korosztályos csapatokba, és immár több olyan profi/felnőtt kosárlabdázó játszik a magyar első osztályban, akik a kecskeméti akadémián nőttek fel.

A jubileumi évad bajnokságainak 32 csapattal- ebből 20 versenyző és 12 előkészítő iskolai csoport -, közel 600 gyermekkel és 50 szakemberrel indulhat neki a kecskeméti akadémia.

– A mindennapi fejlődésetek viszont ugyanolyan fontos nekünk, ezért szakedzők, erőnléti edzők, gyógytornászok, sport pszichológus, sportmasszőr, profi orvosi stáb, sporttudományi és technológia háttértámogatás, illetve nemzetközi kapcsolatok segítik a szakmai munkát, az edzéseiteket – mondta, utalva arra a háttérre, amely segíti a fiatalok edzéseit és a versenyzésüket.

Az eredmények bizonyítják az Akadémián folyó munkát. Az akadémia minden korosztályának a csapata az országos döntőbe jutott. Legfőbb minőségi siker viszont az, hogy a nemzeti korosztályos válogatottak keretébe 24 fő kapott meghívást, a megye válogatottakkal együtt 52 sportolóval büszkélkedhetnek.

A lányoknál az U16 EYOF válogatott keretbe kapott meghívást Tózer Nemes Boglárka és Sinka-Pálinkás Szofi, akik bronzérmet szereztek az Ifjúsági Olimpián. A 2009-es válogatott kiválasztó program keretében kapott meghívást Bodnár Aliz, Szebellédi Emma, Lengyel Anna és Szűcs Viktória. 2010-es képző-kiválasztó programban Forray Patrícia, Váczi Kata, Kállai Boglárka és Takács Noémi vett részt.

A fiúknál az U20 válogatottban képviselte hazánkat Tóth Barna, U18 válogatott meghívót kapott Tóth Patrik, Kőházi Bence, Dobos Máté, valamint vezetőedzőként Váradi Kornél. 3×3 válogatottban Ladovszky János és Rácz Dávid szerepelt, az U16 válogatott keret tagja volt Szemerédi Levente és Mészáros Botond. U15 válogatón Lázár Levente szerepelt. 2008-as kiválasztó-képző táborban Asztalos Miklós, Gera Viktor, a 2009-es kiválasztó-képző táborban Csipak Gergő, Uhrin Mihály és Németh Zoltán szerepelt.

A felnőtt csapatok NBI/A mérkőzésein, illetve az U20 és NBI/B csapatok kereteiben is bemutatkozhattak az Akadémia tehetségei.

A KTE, KKC együttműködésében idén 11 fő kerülhetett fel az Akadémiáról, de még 10 fő már idén kettős játékengedéllyel ismerkedhet a felnőttek világával. A 2022 évi bajnokság NBI/A rájátszásában lila-fehér mezben pedig Tóth Barna, Ivkovic Milán, Velkey Géza, Tóth Balázs és Tóth Patrik is lehetőséget kapott.

A legeredményesebb fiú és lány csapatok díjazása mellett az Év Munkatársa díjat is átadták, amelyet Hegedűs Gergely kapott. Az indoklás szerint munkájával, lojalitásával, a munkahelye, a munkatársai és elsősorban a gyerekek iránti elkötelezettségével vívja ki magának a megtiszteltetést.

Az Akadémia azért is dolgozik, hogy játékosokat neveljen a felnőtt csapatok számára. Ettől a szezontól Tózer-Nemes Boglárka a Kecskeméti KC, Tóth Patrik a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosa lesz.

– Köszönet jár a szülőknek, hogy bíznak bennünk és támogatják a sportolásotokat, köszönjük a tulajdonos önkormányzatnak a támogatást, a névadó szponzorunknak, a Mercedes-Benz gyárnak, hogy mellettünk állnak, az Akadémia kiemelt támogatójaként az MVM Zrt.-nek, akik plusz energiákat biztosítanak és természetesen minden Tao támogatóknak, hogy egy csapatban játszunk – mondta az Akadémia vezetője.

Az elismerések átadása után az Akadémia névadóját, a Mercedes-Benz Gyárat képviselő Schvéder Péter a már szokásos, a gyerekekkel közösen elvégzett labdafeldobással nyitotta meg a szezont.

Ebben az évben is a hagyományos akadémiai esküvel kezdték a szezont, amelyet a junior fiú csapat tagja, Dobos Máté olvasott fel.